شرکت سایپا در سال ۱۳۴۴ با سرمایه اولیه ۱۶۰ میلیون ریال با نام «شرکت ایرانی تولید اتومبیل سیتروئن ایران» تأسیس گردید. در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۵ به ثبت و دو سال بعد به مرحله بهرهبرداری رسید.
شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیلهای سیتروئن در سال ۱۳۴۵ در زمینی به مساحت ۲۴۰ هزار متر مربع و زیربنای ۲۰ هزار متر مربع با سرمایه اولیه ۱۶۰ میلیون ریال تأسیس شد. زمین یاد شده تا چند سال پیش از آن به ارتش تعلق داشت و تحت نام میدان تیر چیتگر، محل تمرین تیراندازی نظامیان بود و چادرهای نظامیان در آن مستقر بود. در سال ۱۳۳۹ یکی از مؤسسان شرکت سیتروئن در منطقه خاورمیانه به نام کریستین اودس به سبب ازدواج با دختر ارتش بد منوچهر آریانا، زمین مزبور را با سرمایه آنتوان آیسه و برای او از ارتش خریداری کرد.
مالک اصلی شرکت
اودس که در گذشته هم کلاس آلفرد آیسه فرزند آنتوان بود، پدر دوستش را تشویق به سرمایه گذاری و تأسیس این کارخانه کرد و آنتوان زمین را به قیمت هر متر سه ریال از ارتش خریداری نمود. این شرکت هماکنون در زمینی به مساحت ۴۱۵ هزار متر مربع (کارخانه مرکزی) در حال فعالیت است.
ام شرکت در اوایل سال ۱۳۵۴ به شرکت سهامی عام ایرانی تولید اتومبیل با نام انحصاری «سایپا» تغییر یافت. از آذر ماه ۱۳۶۰ تحت سرپرستی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت و متعاقب آن بر اساس مصوبه ۱۳۶۵٫۲٫۱ هیئت وزیران، کلیه سهام آن به نمایندگی از سوی دولت به نام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منتقل گردید. سهام شرکت در اواخر سال ۷۴ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد و بعد از آن در دی ماه ۱۳۸۷ به موجب قانون بودجه کشور ۵۱ درصد از سهام آن، در بورس واگذار گردید.
ملکیت دولت
مالک اصلی شرکت آنتوان آیسه یک لبنانیالاصل بود که پس از او پسرانش آلفرد، چارلی و امیل تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، اداره شرکت را به عهده گرفتند.
سهام داران:
در سال ۱۳۵۴، نام شرکت، به فرم کنونی؛ تغییر پیدا کرد، که مختصر شده «شرکت سهامی ایرانی تولید خودرو» بود.
شرکت سایپا در ۱۶ تیرماه ۱۳۵۸ به مالکیت دولت ایران درآمد و از آذر ماه ۱۳۶۰ تحت سرپرستی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت.
سهام شرکت در سال ۱۳۷۴ در بورس اوراق بهادار تهران عرضه شد و بعد از آن در دی ماه ۱۳۸۷ به موجب قانون بودجه کشور ۵۱٪ درصد از سهام آن، در بورس واگذار گردید. در حال حاضر سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با در اختیار داشتن ۱۷٫۳٪ درصد از سهام شرکت سایپا، بزرگ ترین سهام دار آن به شمار میآید.
تاریخچه تیم فوتبال
قانوناً یک شرکت سهامی عام بوده و سهام آن در بازار بورس اوراق بهادار تهران معامله میشود. هرچند دولت در ظاهر سهم کمی در آن دارد، اما در حقیقت بازیگران دولتی و شبه دولتی نقش بسیار پررنگی در حاکمیت و مدیریت آن دارند. سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران همچنان بیشترین سهم را در میان صاحبان عمده این شرکت دارد.
شرکت سایپا با یک برنامه پیچیده توانسته ظرف چند سال پدیده سهام داری چرخهای را محقق کرده و سهام خود را توسط شرکتهای زیرمجموعه خودش تحت کنترل بگیرد. مطابق بررسی روزنامه دنیای اقتصاد در دی ۱۳۹۶، در مجموع ۴۲٫۹۵٪ سهام این در اختیار شش شرکت بود، که عمده سهام خود آنها در مالکیت و شرکت های زیر مجموعهاش بودهاست: در آن زمان مالک ۵۵٪ گروه صنعتی رنا، ۷۳٪ شرکت سرمایه گذاری سایپا و ۹۸٪ سهام شرکت توسعه سرمایه رادین بود، در حالی که حاکمیت مدیریتی شرکتهای پیشگامان ستاره تابان، تجارت الکترونیک خودرو تابان و سرمایهگذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکار را نیز در اختیار داشت.
تشکیل تیم فوتبال
در سال ۱۳۶۸ گروه خودرو سازی سایپا تصمیم به تشکیل یک تیم فوتبال گرفت و با خرید امتیاز یک تیم از دسته چهارم تهران به نام شهید عباسی کار خود را شروع کرد. مسئولین وقت تیم اعتقاد به رشد و ترقی داشتند، بنا بر این کار خود را از رده های پایین شروع کردند.
یک سال بعد به دسته سوم و در سال ۱۳۷۰ نیز به دسته دوم تهران راه یافت، ولی نتوانست به دسته اول صعود کند. اما انحلال تیم کشتیرانی صعود کرده به دسته اول باعث شد تا تیم نارنجی پوش سایپا سال ۱۳۷۱ را در دسته یک سپری کند.
قهرمان دسته اول تهران شد و با قهرمانی در سوپر جام تهران جواز صعود به لیگ را به دست آورد در فصل ۷۲ با استفاده از ضعف حریفان در میان تعجب همگان قهرمان لیگ شد و در همان سال نیز جام حذفی را به خانه بردند.
این برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران بود که یک تیم فاتح هر دو جام کشور میشد. سال بعد در مسابقات قهرمانی آسیا، در دور اول حذف شد، اما قهرمانی خود را در لیگ تکرار کرد.
سرانجام سایپا در جام باشگاه
های آسیا چهارم شد و در لیگ داخلی نیز به دسته دوم سقوط کرد. در فصل ۷۵ با تیمی جدید به دسته اول بازگشت و تا به امروز در سطح اول فوتبال کشور حاضر بودهاست. درفصل ۸۲–۸۱ در لیگ برتر سیزدهم، در ۸۳–۸۲ ششم و در ۸۴–۸۳ نیز سیزدهم شدند و در فصل ۸۵–۸۶ قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران شد رنگ لباس باشگاه پیراهن نارنجی، شورت مشکی و جوراب نارنجی است.
رابطه نرخ دلار و سهام چیست؟
عرضه بلوک های سایپا و ایران خودرو وضعیت برجام و… که در انتظار عرضه بلوک سایپا و ایران به سر… که ببیند بلوک های سایپا و ایران خودرو عرضه می کند…
معاون اعلام کرد:
نخبه پروری در گروه سایپا، نتایج ارزشمند کیفیت را به بار آورد معاون سایپا گفت به دنبال چابک سازی واحدهای ستادی و… مهدی پازوکی اظهار کرد با تکیه بر توان متخصصان… شرکت های ماشین ساز صورت گرفت معاون مهندسی تصریح کرد… کاهش صدای داخل کابین خودرو های گروه سایپا که با همکاری… مراکز مهندسی تحقیقاتی و شرکت های دانش
قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا سه شنبه ۲۴ خرداد
میلیون تومان رسید کیا سراتو ۲۰۰۰ مونتاژی سایپا هم امروز… خودرو های سایپا در بازار آزاد پراید ۱۳۲ ارزان ترین… خودرو سایپا است پراید وانت قیمت بیشتری نسبت به دیگر… تولیدی سایپا به شمار می رود بعد از تیبا صندوقدار…
مدیرعامل گروه خودروسازی با بیان اینکه این مجموعه در… طی 5 ماه اخیر موضوعاتی در گروه خودروسازی سایپا پیگیری… سایپا اصلاح شد و خوشبختانه می توان اذعان کرد که… گروه خودروسازی با تاکید بر اینکه طی سال های…
۵۰ درصد از خودروهای طرح فروش فوق العاده سایپا فاکتور شده است معاون بازاریابی و فروش گروه خودروسازی سایپا از فاکتور شدن… ۵۰ درصد از خودروهای طرح فروش فوق العاده سایپا در…
مدیرعامل گروه خودروسازی مطرح کرد:
افزایش تولید، کیفیت و کاهش قیمت با متناسبسازی ساختارها/ در اصلاح ساختارها حتی یک نفر هم از سیستم فنی و مهندسی سایپا حذف نشده است.
مدیرعامل گروه خودروسازی با بیان اینکه متناسب سازی ساختار… هم از سیستم فنی و مهندسی سایپا حذف نشده است…
خودروسازی سایپا اظهار کرد در راستای منویات مقام معظم رهبری… خصوص ما در ساختارهای مهندسی کیفیت تولید و مهندسی… بود مدیرعامل سایپا ضمن اشاره به اینکه ما بایستی… تولید و محصول گروه سایپا قرار می گرفتند که چنین…